Rasinfo Devon Rex

  talamascasbkull Devon-Rex-101

Devon Rex är en mycket social kattras som generellt är positiv till nya kontakter. Den är livlig, intelligent, företagsam, påhittig och älskar att stå i centrum för uppmärksamheten. Den lär sig lätt att komma överens med andra katter och övriga husdjur.

En Devon Rex älskar värme mer än andra normalpälsade katter och lämpar sig inte som utekatt. Pälsen är mycket lättskött, ingen omfattande pälsvård behövs och katten hårar obetydligt. Pälsen är lockig eller vågig och ska täcka hela katten, och består nästan enbart av underull, men hos vissa individer kan rester av täck- eller stickelhår finnas, och då kan pälsen kännas lite sträv. Alla pälsfärger är godkända, inklusive varianter såsom augotimönstring, silver, burma- och siamesutfärgning. Även vita tecken och fläckar i varierande grad förekommer.

Devon Rexen är i stort behov av stimulans och vill gärna ha en ägare som har tid att ägna sig åt den varje dag. Om ägaren jobbar långa dagar så mår den bra av ytterligare en katt som sällskap. Under uppväxten kan den bli väldigt aktiv och t.o.m. jobbig eftersom det är en så livlig ras. Så om man inte vill få sitt hus om-möblerat, krukväxterna sorterade på nytt sätt, "hjälp" med att packa upp varor, tvätt eller annat - så är inte Devon Rex rätt ras att skaffa. Men om man däremot har tålamod med bus-strecken och tycker om kloka katter - så är det helt klart rätt ras. Kan sägas att den där jobbiga ungdomsperioden går över, och de kan bli riktiga soff-potatisar med tiden. 

 

(Scrolla nedåt på sidan så kan du se uppfödningens katter)

TESS

DSC00169 

Fennec's Calamithy Jane - kallas Tess.

Tess är uppfödd av Marie Norbäck i Göteborg, och jag såg henne på annons och föll som en fura. Omständigheterna var dock inte de rätta för att köpa katt just då, men jag åkte iaf och tittade på henne och de övriga syskonen för att lära lite mer om rasen. Det var så svårt att åka därifrån, och jag kunde inte glömma lilla Tess som bokstavligt talat krupit under skinnet på mig på den korta stund jag var där.

Omständigheterna ändrades efter lite drygt en månad, så nu skulle det passa med köp av katt, och döm om min förvåning när jag såg att lilla Tess fortfarande fanns till salu. Kastade mig på telefonen och nästan skrek till Marie att "katten är min, jag kan köpa henne nu" - och på den vägen är det.

Så i oktober 2015 flyttade hon hit, och har därefter gjort både mig, hundarna samt besökare till sina tjänare...... 

TISTEL

IMG_20191111_132038 (2)

 

 S*Tösa's Tistelfjun - kallas Tistel 

Tistel föddes den 3/7-18 i vår andra kull med Devons. Efter 5 ungar så trodde jag det var klart, och inte hade det kommit någon blå hona som jag hade hoppats mycket på. Men döm om min förvåning när det efter drygt 1.5 timme kom ytterligare en unge - just den blå hona som jag så gärna ville ha. Stor och livlig trots den sena ankomsten var hon, och under uppväxten så visade det sig att hon även utvecklades till en ljuvligt vacker liten tjej. Mjuk och go i sättet och en härligt småkrullig päls har hon. Storasyster Snö och Tistel har blivit världens goaste kompisar, busar och leker, såväl som sover och myser i hop. 

LUUKI

DSC00211

 

S*Staypawsitive Qiuet Grove of Brage - kallas Luuki.

Född den 16 augusti 2019, inköpt från Katarina Gustavsson och är avsedd för avel till mina egna honor i huvudsak. Han är en pigg och glad kille med många goda kvalitéer, och vi hoppas mycket på honom för kommande kullar i framtiden. Han är placerad som foderkatt hos Annie Jandermark, och han fann sig tillrätta på bara några timmar efter en resa på tråkiga 45 mil där han "sjöng serenader" för oss under 3/4 av resan. Vi ser fram emot att följa honom under hans uppväxt och kommande avelsarbete.

SNÖ

DSC03538

 

S*Tösa's Snöbris - kallas Snö

Snö föddes i vår första Devon Rex kull, enda flickan i kullen och hon visade sig snart vara en riktig skönhet, så självklart får hon stanna här hos oss som vår lilla "påläggskalv" i uppfödningen. Hon är inte bara vacker att se på - det är en ljuvlig liten dam som gärna vill krypa upp i knät och gosa, men hon kan också "ta sig ton" och göra små utfall mot fötter och ben när hon är på det humöret, för att inte tala om att inredningen ständigt undergår förändring genom henne. Hon är just nu väldigt bortskämd av att ha två "mammor" - moster Nancy är i många fall mer mamma än Tess som börjat tröttna på "tonårsfasoner" nu. Vi följer med spänning utvecklingen av lilla Snö. 

 .

TUSS

Tuss 3 (2)

 

S*Tösa's Silvertuss - kallas Tuss

Tuss är en härligt pigg och glad liten tjej som föddes i Älv-kullen 3/7-18. Tuss har fått en märklig färg-teckning och jag har därför skickat DNA-svabb för test i USA. Under denna utredning är hon placerad som foderkatt hos Annie Jandermark och de har utvecklat en fin och harmonisk relation och Tuss har livat upp Annies vardag mycket.

Infogar lite fler bilder som visar hennes märkliga färger och teckning där det ingår svart, silvergrått i olika nyanser samt vitt, så hon ser nästan "rutig" ut.

DSC03253   DSC03196 blixt

 

NANCY

DSC02014 

Fennec's Nancy Drew - kallas Nancy.

Nancy flyttade hit på nyåret 2016. Jag hade en tid letat efter en kastrerad hane till sällskap åt Tess för jag märkte att hon skulle må bra av att ha en kattkompis. Hittade ingen hane, och kontaktade Marie som i den vevan skulle sälja av några av sina katter, så därför fick jag köpa Nancy. Hon är helsyster till Tess men från en tidigare kull, så hon är c:a ett och ett halvt år äldre än Tess. De är både kompisar och fiender, allt eftersom det faller sig.

Nancy är numera en kastrerad "sällskapsdam" och placerad hos Lasse Jandermark, efter att ha blivit "lite trött" på de yngsta flickorna i hushållet som inte alltid ville hålla sams med henne. Hon har blommat ut där och lever nu som den drottning hon är.