Rasinfo Devon Rex

  talamascasbkull Devon-Rex-101

Devon Rex är en mycket social kattras som generellt är positiv till nya kontakter. Den är livlig, intelligent, företagsam, påhittig och älskar att stå i centrum för uppmärksamheten. Den lär sig lätt att komma överens med andra katter och övriga husdjur.

En Devon Rex älskar värme mer än andra normalpälsade katter och lämpar sig inte som utekatt. Pälsen är mycket lättskött, ingen omfattande pälsvård behövs och katten hårar obetydligt. Pälsen är lockig eller vågig och ska täcka hela katten, och består nästan enbart av underull, men hos vissa individer kan rester av täck- eller stickelhår finnas, och då kan pälsen kännas lite sträv. Alla pälsfärger är godkända, inklusive varianter såsom augotimönstring, silver, burma- och siamesutfärgning. Även vita tecken och fläckar i varierande grad förekommer.

Devon Rexen är i stort behov av stimulans och vill gärna ha en ägare som har tid att ägna sig åt den varje dag. Om ägaren jobbar långa dagar så mår den bra av ytterligare en katt som sällskap. Under uppväxten kan den bli väldigt aktiv och t.o.m. jobbig eftersom det är en så livlig ras. Så om man inte vill få sitt hus om-möblerat, krukväxterna sorterade på nytt sätt, "hjälp" med att packa upp varor, tvätt eller annat - så är inte Devon Rex rätt ras att skaffa. Men om man däremot har tålamod med bus-strecken och tycker om kloka katter - så är det helt klart rätt ras. Kan sägas att den där jobbiga ungdomsperioden går över, och de kan bli riktiga soff-potatisar med tiden.