Rasinformation

Om rasen

Chinese Crested Dog finns i två varianter, en hårlös och en med päls. Varianterna föds i samma kullar och den nakna varianten är genetiskt kopplad till den pälsade (powder puff, eller puff).

Beträffande kroppskonstitution är de båda varianterna lika utom vad gäller behåring, tandanlag och tassar.

Vare sig "kinesen" är naken eller pälsad är det en exotisk upplevelse att träffa denna lilla hund. Många människor fastnar för powder puffen och ryggar tillbaka vid åsynen av den nakna. Till deras förvåning visar det sig att den nakna är behaglig och mjuk att klappa och känna på. Andra fastnar direkt för den nakna och kan sedan inte tänka sig något annat. 

Kinesens väsen

"Kinesen" är en alert och mycket intelligent hund med ett väsen som ytterligare förstärker det exotiska intrycket. Rasen är både påhittig och självständig, kombinerar man det med en uttalad flockkänsla och en vilja att vara sin ägare till lags, utom när det i kinesens ögon finns viktigare saker att ta sig för, så har man kinesen i ett nötskal.

De tycker mycket om sällskap och har gärna en rasfrände att leka med. De flesta tycker också om promenader och kan i regel gå minst lika långt som husse eller matte. Detta gäller dock inte vid otjänlig väderlek och om man är naken. Vid kallare temperaturer nöjer sig också den nakna med kortare rastningar. Sol däremot faller de nakna i smaken och finns en solstol ledig i trädgården eller på balkongen så tas den omedelbart i besittning. Den pälsade brodern däremot föredrar ett mer jämnt klimat så han lägger sig i skuggan bakom solstolen och avvaktar kvällspromenaden.

När kinesen själv vill, är han mycket duktig på agility och kan snabbt och felfritt ta sig runt banan. Nästa gång kan det vara annat som är av större intresse och då är kinesen totalt oförstående till aktiviteten ifråga. Många är de som vid åsynen av några kineser på promenad utbrustit "ooh, titta det måste vara cirkushundar". Att roa sig själv och andra med att både dansa och gå på bakbenen är ett vanligt fenomen, dessutom kan det ju vankas en godbit efter en sådan uppvisning. 

Fostran

En kines behöver en normal fostran och är inte så liten och bräcklig som han kan få oss att tro. Fostran som givetvis ska ske med varsam hand ska börja från första dagen. Svårigheten med en kines är inte att han är svår att fostra - utan att husse och matte tror att det inte behövs, eller ens har hjärta att säga nej till denna "sköra" lilla varelse. 

Skötsel

Vad gäller skötsel, så behövs det bad en gång i veckan och det gäller båda varianterna. Puffarnas päls kan vara mycket olika och vid ettårs- åldern brukar valppälsen fällas och kan då vara ganska arbetsam . Ett år senare har de flesta fått sin vuxna päls och en del blir då mycket lättare att sköta Detta gäller dock inte alla. En powder puff kräver pälsvård och sköter man pälsen regelbundet så blir det i regel inte några större problem. Men ett visst intresse för pälsvård bör finnas så att det inte känns betungande.

De nakna ska också ha sitt bad och sin finputsning någon gång i veckan. I "tonåren" kan även här, extra bad behövas för att hålla huden ren och smidig. Vid stark blåst eller köld behöver den nakna ha ett täcke eller overall som skydd.

Vad gäller kinesernas hälsostatus så finns ännu ingen statistik på vad som ev. kan vara genetiska problem. Det finns däremot uppgifter på att flera kineser nått över 15 årsstrecket. Man testar mot vissa sjukdomar som för de flesta dvärgraser tyvärr ännu är ganska vanliga. Till dessa hör PLL (Öga,Linsluxation), PRA (Öga,näthinneavlossning), PL (Knä,Patellaluxation) m.fl.

(Källa: Chinese Crested Clubs hemsida. Länk: http://www.ccclub.se )

Puff eller Naken - alltid pigg och vaken!

Chinese_crested_dog

Rashistorik

Nakna hundars historia går tillbaka till förhistorisk tid. För många tusen år sedan uppstod en mutation i Afrika, en hårlös hund som fått namnet Canis Africanis. Dessa hundar användes i avel och blev grunden till olika hårlösa raser. Nakenhunden är alltså inte ett modernt påfund. 

I en forntid spred sig hårlösa hundar från Afrika till Kina och därifrån kom de senare till Amerika och England. Redan under Han-Dynastin (200 f Kr - 200 e Kr) bedrev Mandarinerna i Kina uppfödning av hårlösa hundar. Bland Aztekerna i Sydamerika tillbads de hårlösa hundarna med vördnad, då de ansågs ha magiska och helande krafter, som verkade synnerligen gynnsamt mot astmatiska och reumatiska sjukdomar. Nakenhunden är alltså en mycket gammal ras och inte ett resultat av moderna tiders avel. Den kinesiska nakenhunden, som vi känner den idag, härstammar i huvudsak från Latinamerika och Amerika. Det engelska namnet på rasen är Chinese Crested Dog, och ordet ”Crested” motsvarar på svenska ungefär hårtofs eller hjälmprydnad. 

Redan 1870-1904 hämtades nakna hundar från Afrika, Kina, Mexico och Sydamerika för att visas upp som kuriosa inslag på utställningar i England, men det var först på 60-talet som Chinese Crested Dog blev känd ras i England. 1928 ställdes  en  afrikansk naken  hund  ut  på Cruft´s: Ting of Helovan, med ägare Mrs Loyd. 

Mrs Ruth Harris, kennel Starhound, har lagt en stor del av grunden till våra dagars Chinese Crested Dog. Hennes linjer ligger bakom mycket av dagens avelsmaterial såväl i England som i Norden. 1969 bildades The Chinese Crested Dog Club i England, och hade den första utställningen för rasen år 1974.

Den första kinesiska nakenhunden kom till Sverige på 1940-talet, men det var först 1972 som hundar från England, genom Cecilia Holmstedts importer kom till Sverige, och hon påbörjade sitt avelsarbete. Den första kullen av Chinese Crested Dog i Sverige föddes 18/9-72 hos Camilla Corcuera på Ekensbergs slott utanför Södertälje. 

Varianten Powder Puff (pudervippor) var på denna tid inte godkända för utställning, men kunde registreras och användas i aveln. Från 1984 kan de dock numera ställas ut parallellt med sin nakne broder. Detta har ökat rasens popularitet, vilket är helt naturligt eftersom Powder Puffen har samma härliga mentalitet, om än kanske något mer dämpad jämfört med den nakna varianten. Otaliga är de som tagit vägen via Powder Puff till naket. Puffen är ju genom sin kroppsbehåring mer naturligt lik en ”vanlig” hund. 

Den kinesiska nakenhunden introducerades på sin tid som den perfekta "allergikerhunden". Det har visat sig stämma i många fall, dock kan man inte utgå från att alla allergiker klarar den. Det är ju inte enbart pälsen som är allergiframkallande, och allergifrågan är ju därtill mycket komplex. Men många hundälskande allergiker har genom denna ras fått möjlighet att uppleva lyckan att kunna ha sin alldeles egna hund.

(Källa: Chinese Crested Club)


1004906_395594077212074_1032672921_n